Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

«Μαζί παρέα στο Μουσείο»













                                             
Εργαστήρια τέχνης για μαθητές με αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες
από το  Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο ΚΔΑΠ Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ.
                      
Το  Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαζί παρέα στο Μουσείο» το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και προσφέρει δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και εφήβους 5 έως 17 ετών με  μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες διοργάνωσε βιωματικά εργαστήρια σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου. Τα εργαστήρια με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό απευθύνονταν σε  μαθητές ειδικών σχολείων του Βόλου και υλοποιήθηκαν από τη Νιόβη Σταυροπούλου, Art Therapist, στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2019 στο χώρο του ΚΔΑΠ Νεάπολης.
Το πρόγραμμα «Μαζί παρέα στο Μουσείο» απευθύνεται κυρίως σε σχολεία ειδικής εκπαίδευσης καθώς και μη κερδοσκοπικά σωματεία και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και των Young Patrons του Μουσείου. Από τον Οκτώβριο 2019, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινάει πιλοτικά περιορισμένο αριθμό εργαστηρίων σε σχολεία ειδικής εκπαίδευσης / φορείς εκτός Αττικής, προκειμένου να επωφεληθούν από τη δράση παιδιά και έφηβοι που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο, κυρίως λόγω απόστασης.
Με προσωπικό εξειδικευμένο στην εκπαίδευση και στην ψυχοθεραπευτική  διάσταση της τέχνης, στα εργαστήρια γίνεται η χρήση του «παιχνιδιού» ως μέσου εμψύχωσης για συμμετοχή και προσωπική έκφραση. Μέσα από την ασφάλεια του παιχνιδιού εισάγονται ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα και διαδικασίες, ενώ παράλληλα η κίνηση του σώματος ξεκινά να ανακαλύπτεται ως ένα ακόμη μέσο για δημιουργική συνεργασία. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η επικοινωνία μεταξύ αυτών των κοινοτήτων και η ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Μέσα από τα εργαστήρια τα παιδιά έρχονται σε επαφή τόσο με τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αλλά και με τον κόσμο των μουσείων γενικότερα, αποκτώντας έτσι την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εμπειρία επίσκεψης πολιτιστικών ιδρυμάτων.
Παράλληλα, ως μια επέκταση αυτού του προγράμματος, εργαστήρια που ακολουθούν τις ίδιες διδακτικές και εκπαιδευτικές αρχές έχουν πραγματοποιηθεί και εκτός του χώρου του Μουσείου, σε ειδικά σχολεία και κοινοτικά κέντρα σε ανάγκη. Μέσω αυτών των προγραμμάτων, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσπαθεί να ανταποκριθεί στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για την τέχνη και την εκπαίδευση μέσα σε κοινότητες των οποίων οι ευκαιρίες για επαφή με  την τέχνη και τον πολιτισμό είναι ελάχιστες.
Η συμμετοχή των παιδιών είναι δωρεάν.
Ο ψυχολόγος και εκπαιδευτικός του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, κ. Αργύρης Μπίρης αναφέρει σχετικά με το πρόγραμμα: «Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς παρακολούθησαν το πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στο «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και μάλιστα δραστηριότητες σχεδιασμένες για την ειδική αγωγή. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ως εποπτικό υλικό τη λεγόμενη πολυαισθητηριακή βαλίτσα, δηλαδή μία συλλογή ειδωλίων μουσειακής ποιότητας, υλικών κατασκευής, παιχνιδιών, χαρτών, εικόνων και βίντεο, ώστε τα παιδιά να αγγίξουν, να αισθανθούν με τα ίδια τους τα χέρια, να μελετήσουν από κοντά ιστορικό υλικό. Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες απολαμβάνουν ιδιαίτερα αυτό το άγγιγμα των υλικών αλλά και την όλη δραστηριότητα που έχει αφήγηση, ακόμη και χρήση πηλού. Η δραστηριότητα περιλαμβάνεται σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο δράσεων που εμπλουτίζουν το καθημερινό πρόγραμμα του σχολείου».
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 35  παιδιά από τα σχολεία: 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου,  Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς,  Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Βόλου και 14 ενήλικες από το ΚΔΑΠμεΑ της ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου.
Το Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ είναι συγχρηματοδοτούμενη δομή από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου