Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Φεστιβάλ παιδικής έκφρασης και δημιουργίας

Ζoome στα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (ΚΔΑΠ) της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και στο «Στέκι Παιδιού» και το Β΄ ΚΔΑΠ Βόλου του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου

Φεστιβάλ παιδικής έκφρασης και δημιουργίας
από τις 16/5/2018 έως 29/6/2018 


Με αφορμή τη λήξη του χειμερινού προγράμματος των εργαστηρίων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά για τα παιδιά, φεστιβάλ αφιερωμένο στην τέχνη και τον πολιτισμό, στο οποίο συμμετέχουν τα ΚΔΑΠ της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, και το «Στέκι Παιδιού» με το Β΄ ΚΔΑΠ της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.
Το φεστιβάλ αναδεικνύει την παιδαγωγική μέθοδο που εφαρμόζεται στις δομές κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αναγνωρίζοντας τη ξεχωριστή σημασία της τέχνης στη ζωή μας και τον καθοριστικό της ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, να γνωρίσουν τη μαγεία της και να ψυχαγωγηθούν ποιοτικά με παραστάσεις μουσικής, θεάτρου, ρυθμικής, χορού, κουκλοθεάτρου, έκθεση εικαστικών, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια.
Όλες οι παραπάνω δράσεις, βασίζονται στην ανάγκη του παιδιού για δημιουργική έκφραση, απελευθέρωση των επιθυμιών και συναισθημάτων του, έτσι ώστε να αποκτήσει δεξιότητες και να αυτενεργήσει. Μέσα από ομαδικές και βιωματικές δραστηριότητες, το παιδί ψυχαγωγείται και μαθαίνει να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και να τα εμπιστεύεται χρησιμοποιώντας το λόγο, το σώμα του και τη φαντασία, ενώ παράλληλα έρχεται σε επαφή με τις τέχνες, τις καλλιτεχνικές εκφράσεις διαφόρων λαών και τα λαογραφικά τους στοιχεία. Εξοικειώνεται με τα διάφορα είδη μουσικής, και τις μορφές θεάτρου, λογοτεχνίας και εικαστικών.
Μέσα από όλα αυτά, το παιδί βρίσκει πολλές δυνατότητες απόλαυσης και ενθουσιασμού, που ανανεώνουν και πραγματώνουν το «είναι» του, ενώ η επαφή τους ήδη από τη νηπιακή ηλικία με τις τέχνες, το θέατρο , τη μουσική, τις κατασκευές, το χορό, τη ρυθμική, τα εικαστικά , τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, που θα τους βοηθήσει στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.
Όλα τα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (ΚΔΑΠ) που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, είναι συγχρηματοδοτούμενες δομές από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»
Το φεστιβάλ ξεκινάει στις 16 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 29 Ιουνίου 2018. Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη 16.5.2018, ώρα 19:30
Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Κλειστό Θέατρο
«Σοφία, η αγελαδίτσα τραγουδίστρια»
Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Geoffroy de Pennart, από τα εργαστήρια Θεατρικής Αγωγής, Ορχήστρας Orff και Κουκλοθέατρου του ΚΔΑΠ Βασδέκειο.

Παρασκευή 18.5.2018, ώρα 19:30
Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Κλειστό Θέατρο
«Ο πρίγκιπας Ιβάν και το Πουλί της Φωτιάς»
Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε ποικιλία παραλλαγών της ρωσικής γραμματολογίας με κεντρικό ήρωα το πουλί της φωτιάς, από τα εργαστήρια Θεατρικής Αγωγής και Μουσικού Συνόλου του ΚΔΑΠ Νεάπολης και από το εργαστήριο Μουσικοκινητικής Αγωγής του «Στέκι Παιδιού».

Δευτέρα 21.5.2018, ώρα 18:00
Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Αίθουσα Συνεδριάσεων
«Το δέντρο που έκλαιγε»
Μουσικοθεατρική απόδοση του παραμυθιού από τα εργαστήρια ΚΔΑΠμεΑ Ν. Ιωνίας και ΚΔΑΠμεΑ Βόλου με αφήγηση από τη συγγραφέα του βιβλίου Βαλσαμή Ευσταθίου-Κολοκοτρώνη.

Τρίτη 22.5.2018, ώρα 19:30
Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Κλειστό Θέατρο
«Ο ρομαντικός γάτος του βυθού»
Κουκλοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη. Τα παιδιά του ΚΔΑΠ Προσφυγικών ζωντανεύουν την ιστορία παίζοντας με κούκλες-μαρότ.

Παρασκευή 25.5.2018, ώρα 19:30
Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Κλειστό Θέατρο
«Ο κυρ Σιμιγδαλένιος»
Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο λαϊκό παραμύθι, από τα εργαστήρια Θεατρικής και Μουσικοκινητικής Αγωγής, Μουσικού Συνόλου και Κατασκευής Κούκλας του ΚΔΑΠ Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας).

Δευτέρα 4.6.2018, ώρα 19:00
Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Κλειστό Θέατρο
«Όταν ο ρυθμός συναντά τη γυμναστική»
Παρουσίαση χορογραφιών του νεοσύστατου τμήματος Ρυθμικής Γυμναστικής των ΚΔΑΠ της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.

Δευτέρα 4.6.2018, ώρα 20:00
Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας
Εγκαίνια έκθεσης εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου
Συμμετέχουν τα ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων, Βασδέκειo, Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας), Νεάπολης, Προσφυγικών, ΚΔΑΠμεΑ Βόλου, ΚΔΑΠμεΑ Ν. Ιωνίας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, το Β΄ ΚΔΑΠ και το «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Διάρκεια έκθεσης: 4 έως 29.6.2018
Δευτέρα – Παρασκευή από 14:00 – 21:30 και Σάββατο 11:00 – 15:00

Εκπαιδευτικά προγράμματα
Στη διάρκεια της έκθεσης των εικαστικών εργαστηρίων θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τα ΚΔΑΠ Νεάπολης και ΚΔΑΠ. Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας).
Ημερομηνίες διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων: 5,11,12,13 Ιουνίου 2018.
Πληροφορίες στη γραμματεία του ΚΔΑΠ Νεάπολης (2421064336).

Τετάρτη 6.6.2018, ώρα 18.30
Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Πάρκο
«Παιχνίδια με τους μύθους του Αισώπου»
Με αφορμή τους μύθους του Αισώπου, τα παιδιά πρόκειται να ψυχαγωγηθούν και να συμμετέχουν παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα, οργανωμένα από το ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων.

Παρασκευή 8.6.2018, ώρα 19:30
Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, Αγριά
«Ο κυρ Σιμιγδαλένιος»
Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο λαϊκό παραμύθι, από τα εργαστήρια Θεατρικής και Μουσικοκινητικής Αγωγής, Μουσικού Συνόλου και Κατασκευής Κούκλας του ΚΔΑΠ Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου