Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε… θέμα!


Το Μάιο  το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η Παιδική Βιβλιοθήκη της Νεάπολης για τρεις συναντήσεις, ήταν η Ευρώπη.
 
Tο 2018 είναι έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο διπλός στόχος αυτών των συναντήσεων ήταν να ορίσουμε έννοιες όπως πολιτισμός και κληρονομιά και να ερευνήσουμε όψεις της κοινής μας πατρίδας, της κοινής μας ηπείρου, του κοινού πολιτισμού μας, που ονομάζουμε ευρωπαϊκό.

Η Ευρώπη είναι ένας τόπος παλιός που γεννήθηκε από έναν αρχαίο μύθο. Είναι ένας τόπος γεμάτος μύθους και θρύλους που βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής ιστορίας και κοινωνίας.

Τα παιδιά μάθανε για τον πολιτισμό των δημητριακών και του ψωμιού, τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής των ευρωπαίων. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει το δικό της τύπο ψωμιού που αποτελεί συστατικό της παράδοσής της εδώ και αιώνες.

Διαβάζοντας και κατανοώντας τους χάρτες της Ευρώπης μπορούμε να αφηγηθούμε την ιστορία της, τις συνήθειες των λαών της, τις γλώσσες της, τα αγαπημένα της φαγητά, τις καιρικές της συνθήκες αλλά και πόσο πολύ περιμένουν το χριστουγεννιάτικο χιόνι τα παιδιά κάθε χώρας στην Ευρώπη. Μπορούμε να αφηγηθούμε πολλά, σοβαρά και αστεία, σημαντικά και καθημερινά, για το παρελθόν, το σήμερα και το μέλλον. Αρκεί να εξασκηθούμε να τους διαβάζουμε και να τους παρατηρούμε.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου