Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Για φαντάσου.. Το μυστήριο του χρυσού ελέφαντα

«Για φαντάσου… τη δική σου ιστορία», (19/7/2019) μια δράση που οργανώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - National Library of Greece της Ελλάδος στα πλαίσια της #KE2019gr


Εργαστήριο δραματοποίησης λογοτεχνικών κειμένων.


Το εργαστήριο είχε στόχο την αφύπνιση της φαντασίας και της δημιουργικότητας των μικρών αναγνωστών /στριών μέσα από την ομαδική διαδικασία.
Αρχικά έγιναν με τα παιδιά οι παρακάτω συζητήσεις:
Ποιά είναι η έννοια της δραματοποίησης;
Τι διαφοροποιεί τη θεατρική από την κινηματογραφική/τηλεοπτική μεταφορά;
Πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρει κανείς σε θεατρική σκηνή ένα έργο; Τι μας
γοητεύει στην κινηματογραφική μεταφορά;
Ποια γνωστά παραμύθια που έχετε διαβάσει τα έχετε δει στο θέατρο και στον κινηματογράφο (π.χ. Αλαντίν, Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων κτλ).
Με ποιο τρόπο μεταφέρθηκε το παραμύθι σε κάθε περίπτωση;
Στη συνέχεια ακούσαμε το τραγούδι «Γεια σου κύριε μενεξέ» από την ποιητική συλλογή του Οδ. Ελύτη «Ο ήλιος ο ηλιάτορας» και κάναμε μια πρώτη-μικρή απόπειρα δραματοποίησης.

Τέλος, έγινε η παρουσίαση του παραμυθιού «Ο ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Όσκαρ Ουάιλντ και τα παιδιά προχώρησαν στην ανάλυση-ερμηνεία της ιστορίας, στο χωρισμό σε κεφάλαια-σκηνές, στη δραματουργική προσέγγιση των σκηνών. Κατέγραψαν τους ήρωες-ρόλους, τον τόπο-σκηνικό, τα σκηνικά αντικείμενα, τα κοστούμια, τη μουσική, τον χρόνο, τον φωτισμό και σύμφωνα με αυτά παρουσίασαν θεατρικά το έργο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου